Planet Earth year 5013
DEILIG ER JORDEN

Deilig erjorden
som elendighetens forum.
Prektig er Guds himmel
som tak over Indias sultende vrimmel.
Skjønn er sjelenes pilgrimsang
som stiger opp fra slagmarken i Vietnam.
Gjennom de fagre riker
der mennesker dreper og sviker
de hellige budene gang på gang
og drar til Paradis med sang.

Tider skal komme
hvor napalmen skal flomme.
For soldater skal tider henrulle
med småpiker de fikk voldta og knulle.
Slekt skal følge slekters gang
gjennom maskingeværenes knatrende sang.
Aldri forstummer tonen
fra den torturerte og konen
og gjennom støvlenes marsjerende gang
lyder intervensjonens glade pilgrimsang.

Englene sang den.
de skriftlærde tvang den
til ro i en maktesløs grav
med sine tillærte skriftlærde krav.
Skjønt fra sjel til sjel det lød:
Vi krever korsfestelse og død.
Gjennom jernbeslåtte støvlers klang
lyder ennu denne evige sang.
Men fra presten og diktatoren
lyder så vakkert: Deilig er jorden.

Like aktuelt i dag som da det ble skrevet sommeren 1971, en solblank dag etter ei natt i vandretelt ved et lite tjern i Nordmarka i Oslo sammen med en dame.
Gikk plutselig for meg sjøl og satte meg på en stubbe, radbrakk en gammel ærverdig salme og skrev dette med tanke på Vietnamkrigen.
Ikke helt godt på rytmen dette, men det merktes ikke da jeg leste det. Best slo det en gang jeg fikk Geirr Lystrup til å spille den gamle ærverdige melodien visstnok av tysk opprinnelse på klassisk gitar i bakgrunn.
Dessverre gjentar historien seg gang på gang. Nylig ble frigjøringen av Auswitch markert. I Irak og Syria herjer IS. I Nigeria er det Boko Haram som er en pest og plage for befolkningen. I Sør Sudan er det heller ikke særlig bedre. Krigen i Øst Ukraina vil visst heller ingen ende ta - og stadig må fly fra Nato avskjære russiske kampfly som er en fare for den sivile luftfarten i Europa.
Gjennom jernbeslåtte støvlers klang lyder fortsatt den evige sang.

Kanskje ikke rette forum å ytre slikt dette, men bilder brukes jo like mye for å få fram ting på samme måte som karikaturtegninger som visstnok skal være like farlig som skytevåpen og blir forsøkt stoppet med bomber og granater.
Kanskje kan bildet gå like mye på forurensingen som er i ferd med å endre klimaet så vår lille blå planet er i stor endring.
Ti tross for at jeg er en overbevist ateist får jeg lyst til å slutte med Erik Byes avslutningsord i visa "Vår Herres klinkekuler" som lyder omtrent slik: Får håpe at han finner oss i morgen".

Se gjerne mot mørk bakgrunn.

NB!
Hvis du får problemer med å få bildet i en bit uten å scrolle så tast F11 i øvre rekke på tastaturet så får du fullskjerm med luft over og under.

http://WWW.pbase.com/kneppen
Utstyr
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger55
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1023435} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (3)
Trygve B.
Dette gjorde inntrykk på meg. Bildet var i seg selv et kunststykke. Teksten skal jeg lese mange ganger. Den gikk rett inn. Jeg synes selv at vi lever i en trist tid med vold og krig og fanatisme uten sidestykke. Det er til å bli deprimert av. Takk for delingen. Du føyer deg enda mer opp på et kunstnerisk nivå.
Jostein S.
Hei
Sterke saker Roar!
Godt i form og uttrykk. Ikke rart jorda har blitt svart. Ja, nærmest helsvart. Bra at det er noen lyse flekker innimellom. Det får være håpets farge sammen med lysflekkene. Rart at vi i 2015 enda ikke har klart å knekke denne koden. Det hele gjentar, og gjentar rseg. Når skal en kunne lære. Tenk hvilken klode det hadde blitt hvis en kunne legge vekk våpenene. Et sted hvor blomster gror, er detikke det Lillebjørn Nilsen synger om
Jostein
Anders S.
Hei Roar!
Fy pokker så rivende bra tekst, utrolig mektig, sterk og dessverre så altfor akutell også nå i 2015! Dette er høyaktuelt nå og det er derfor utrolig viktig å belyse det på en slik utsøkt god og flott måte, slik du gjør det her! Det aller viktigste du får til her, er at dette er en medmenneskelig, human og fredfull (& uten tap av liv, & uten drap) fremførelse av ett økende samfunns og verdens problem!!!

Hadde det enda gått opp ett lys hos alle disse "tullinga" som skyter, dreper og kriger i generasjoner. Fan, har dem ikke jobb tenker jeg!!! Da hadde dem kanskje ikke orket all denne kriginga og drepinga! Det er på høy tid at det blir FRED i verden! Slik at familier, naboer, barn og alle andre mennesker kan få det trygt og godt. Slik at de kan få tid og hjelp til å begynne arbeidet med å bygge opp igjen livene sine, husene og hverdagen! Skape sine egne arbeidsplasser! Og måtte det bli fred imellom alle typer mennesker, uavhengig om de er mørke eller hvite, høye eller lave, om de tro på den guden eller en annen gud. Jeg ønsker fred, frihet og trygghet for alle!
Tenk å leve fredfullt, side om side uten bedømmelser og negative tanker fordi vi er litt ulike du og jeg!

Hilsen Anders


Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu