Markjordbær
Utstyr
  • Canon EOS 60D
  • 18.0 - 300.0 mm
  • Brennvidde200.0mm
  • Blenderf/22
  • Lukker1/20s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger59
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1053065} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Arild T.
Hei. Fine bær du har foreviget. Noe uskarpt.
Ser at du har brukt veldig sein lukker og brennvidde på hele 200 mm. Skal du få et skarpt bilde, må lukkerhasigheten være det samme som brenvidden, i dette tillfelle 1/200 s. Men det tryggeste her var å bruke det doble, 1/400 s. Bildet kan og bli uskarpt pga bruk av for liten lukker, som du har brukt her. Den største skarpheten på objektivet ditt er nok blender 8 og oppover til 11.
Jeg er ingen ekspert, men liker å gi råd.

Hilsen Arild
Cato M.
Hei Arild
Jeg er meget mottagelig og takknemlig for kritikk og gode råd, for jeg sliter litt med dette å finne frem til riktig forhold mellom lukkerhastighet, brennvidde og blender og ser ikke resultatet før bildene er overført til PC.

Hilsen Cato
Torstein H.
Bare en liten kommentar Arild sin kommentar. Min erfaring er at det er vanskelig å få nok skarpedybde på makro / nærbilder og at en liten blender som F/16 eller mindre ofte er vel så viktig som å jobbe i objekitvets beste område.
Ellers er bæra fine og skarpe, men jeg synes kanskje det er litt for mye virrvarr omkring de røde bærene til at bildet scorer helt i toppen for meg.
Bjørnar P.
Uskarpheten ødelegger mye her. En lukkertid på 1/20s med en 200mm på en 60D krever enten stativ, blitz eller en meget god bildestabilisator.
På frihånd vil du trenge 1/500s for å være trygg i dette tilfellet, og det er nesten 5 lukkertrinn fra det du brukte! At bildet er såpass skarpt som det er må enten skyldes flaks, noen av de nevnte hjelpemidlene eller at du er en stødig type.
Noe av uskarpheten skyldes forøvrig mangelfull oppskarping, men jeg går ikke mer inn på dette her.
For fremtidige opptak anbefaler jeg at du setter opp kameraet på følgende måte:
-Auto-ISO. Da velger kameraet ISO som tillater en fornuftig lukkertid. Du har brukt 100 ISO, som er ulogisk for dette motivet.
-P-innstilling for styring av lukkertid og blenderåpning. Da velger kameraet en kombinasjon av lukkertid og blenderåpning som fungerer ok for det meste. Velg ev. dedikerte program for portrett, natur, o.l. dersom det finnes.
Når du føler at all automatikken begrenser deg, er det bare å overstyre den.
-Ved bruk av blitz eller stativ er det best å velge ISO og lukkertid selv. Da er det motivets egen bevegelse som styrer valget.
Egon Ø.
Flot komponeret og pænt med den mørke baggrund der fint fremhæver bærrene, der desværre mangler skarphed, men med en lukker på 1/20s er dette svært at opnå. En større blænde og dermed en hurtigere lukketid må anbefales i denne situation og gerne et stativ, så er du nået langt. Uskarpheden kan også skyldes at du ikke helt har ramt fokus. Tror nærmere at det er det sidste der er galt.
Hilsen Egon.
Arild T.
Veldig bra! Slik skal et fotoforum være: Konstruktive råd og tips!

Hilsen Arild
Roar K.
Rent bortfra at du nok bure latt stilken komme ut litt lenger nedpå høyre ramme og unngått hjørnet helt så er det ingenting å sette negativfingeren på her.
Jeg skal ikke påstå noe matematisk, men det føles stort sett bedre om man unngår linjer og elementer ut i hjørner hvis det ikke er snakk om symmetri.

Roar
Cato M.
Takk til dere alle som tar dere tid til å gi meg så gode råd og som virkelig har fotokompetanse som jeg kan se av bildene dere har lagt ut. Jeg har i dette tilfelle ikke brukt stativ, men har en ganske stø hånd, likevel er det nok aller mest flaks. Jeg setter stor pris på den inspirasjonen konstruktiv kritikk gir meg slik at jeg har noe konkret å jobbe med for å komme videre.

Hilsen Cato
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu