Leksjon i lys
Presenterer to bilder fra en fjelltur der vi nok en gang fikk oss en leksjon i naturens lys, en leksjon som kanskje flere kan lære av.<br>

På versjon 1 var lyset så bra som det kan være på en slik tåkedag. Strålene brøt gjennom og det kunne se ut som om dette vile bli en god fotokveld. Jeg gikk til lavoen og sa fra om at ''nå skjer det''...<br>

Så ble det likevel til at vi somlet litt for mye, matlaging og organisering tok noen dyrebare minutter av tida. Da vi hadde gjort klart til fotografering var magien i lyset forsvunnet.<br>

På versjon 2 mangler det varme flotte lyset som bare finnes i noen små øyeblikk, og som så er borte for alltid. Igjen har jeg lært at man må se hva som skjer på forhånd og være klar ved motivet når ''vår herre'' slår på lampa høyt der oppe i himmelen.<br>
Bildet inngår i albumet - Norsk natur - - Generelle bilder fra naturen rundt om. De fleste bildene er tatt i mine hjemtrakter i Namdalen.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-09-29 09:37:05
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D-70
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1407
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_107391} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Stig B.

Fin stemning også i v2, men den leksjonen du fikk og gir videre er bare så alt for sann. ''Magisk lys'' opptrer uten forvarsel og venter ikke på at du ''skal bare..''.

Får man slike muligheter så må man bare slippe det man har og ta bilde(ne) sine, deretter kan man planlegge litt mer og bruke mer tid.

Synes dette ligner litt på fuglefotografering. Dukker det opp en sjelden art som du ikke allerede har gode bilder av, så tar du først bilder når den er der, uansett mangel på planlegging, for du vet ikke om den stikker med en gang. Når du har fått dette, så kan du planlegge, eventuelt til senere ''plutselig oppdukking'', hvordan du skal få maks ut av dette.

Husk at i mange tilfeller kan det beste være det godes fiende også.

Mvh Stig
Øyvind N.

Flott bilde. Er litt usikker på om skyggepartia er i mørkaste laget. Det ser litt tungt ut, men samstundes gir det betre kontrast mot det partiet som ligg i solskinn og himmelen.
Einar Y.

Hei Kjartan!
Så sant som du sier det selv,ting skjer av og til utrolig kjapt ut i naturen,og i særdeleshet oppe i fjellet!
Når det gjelder V1 synes jeg at det vel ble litt i kraftigste laget med mørke farger,ville kanskje økt litt i ''mid-levels'' i PS?
V2 ble litt for mye ''oppstilt modell''...
Ellers sikkert en forteffelig fjelltur med hester og lavvo!!!
E.
Kjartan T.

Stig, du har helt rett. Husker forøvrig en gang da jeg oppdaget en hærfugl i grøftekanten. Kunne ha tatt flere bilder, men bestemte meg for å komme i bedre posisjon i forhold til lyset. På et blunk var fuglen fløyet og det fantes ikke dokumentasjon på det hærfuglbesøket.

Man lærer av sine feil, og sånn sett hadde det jo vært morro hvis flere kunne presentere sine feil her på Foto.no

Øyvind, takk jeg liker det slik det presenteres her, men slikt er smak og behag.
Jan Fredrik I.

To fine bilder med vært sitt sjarmerende lys, selv om V1 har ett ''uslåelig'' lys.
Er det for frekt å spørre om hvilket objektiv og innstillinger som er brukt?
Bruker D70 selv og synes der er interessant å vite for fremtidige fotoprosjekt.

Mvh

Jan Fredrik
Kjartan T.

Takk for kommentarer igjen, og Jan Fredrik jeg har brukt min nikkor 24 mm på begge disse bildene. Har som vanlig med D-70 undereksponert bildene en god del (-1,7 ev på versjon 1 og -1,3 på versjon 2). Versjon 1 er tatt med pola-filter på 1/250 sekund med blender 8.
Venche J.

God leksjon - takk skal du ha. ;)

Jeg kjenner meg godt igjen, selv om jeg ikke når dine høyder. Bomme gjør man ofte, jo lavere nivå jo flere.

Begge versjonene er flotte, men det lukter gull av eneren. Vakkert.

Heldiggrisen som har kløvhest.

Wenche.
Kurt S.

V#1 synes jeg ble et knallflott bilde. Dette med lyset er interessant. I enkelte værsituasjoner kan lyset forandre seg fra minutt til minutt. Selv er jeg veldig begeistret for slikt fotovær. Det gir dramatisk belysning og gir spennende arbeidsforhold. Det gjelder da som du sier å være rask. Et halvt minutt fra eller til kan ha alt å si om et bilde blir vellykket eller helt ordinært.
Å øve seg i å se og tolke lyset blir derfor en utfordring.
Bare en liten lysflekk et sted kan løfte bildet utrolig mye. Som f.eks den lysstripa du har fått med i bakken i bakgrunnen.
Ellers har du fått med en dramatisk og flott himmel. Her har du vært heldig og dyktig og bildet ble etter min mening helt superflott!!
mvh Kurt
Kjartan T.

Jeg har nok ikke noen kløvhest, men det finnes jo folk som leier ut slike da Wenche:) Takk for kommentaren. Du er nok like flink selv, alt det handler om er jo egentlig å vøre på rett sted til rett tid... når man kan det tekniske.

Enig med deg Kurt, slike dager da sola plutselig bryter gjennom er langt bedre enn godvær for en fotograf. På disse gråværsdagene kan man jo ofte ta bilder på tidspunkt da det ellers ikke gir noe særlig uttelling å fotografere natur. Også er det den spennende følelsen av at ''dette øyeblikket kommer aldri mer tilbake'', den tanken slår meg langt oftere når været er slik.
Øyvind N.

Hei igjen. Såg bildet på nytt heime med betre skjerm, og trekkjer tilbake spørsmålet angåande ''tungt skyggeparti''.
Allan K.

Et stemningsbilde av de helt sjeldne.
Veldig bra håndtert :)

mvh
Allan
Jan Fredrik I.

Takk for nyttig info:-)

Jan Fredrik
Wigdis W.

En nyttig leksjon som vi må legge oss på minne! Så fort skjer endringen i lyset og man bare må være på hugget der og da :-) Knallbra versjon 1 ! Flere burde lagt ut slike gode eksempler :-)
Fred S.

Du har helt rett i refleksjonene dine , Kjartan, og vi som bor i Namdalen får stadig slike leksjoner i dette med å fange lyset i rett øyeblikk. Fort gjort å bomme; jeg har utsikt over ''hele'' Overhalla fra stuevinduet, og legger ofte avgårde med kameraet når jeg ser mulighetene rent lysmessig. Som regel er det hele over før bilen har kommet over Namsenbrua, derfor er det viktig å ta vare på det øyeblikkene der en kan få optimal uttelling. Kveldslyset her er av det optimale slaget, og kvelden må ha vært vakker ! Børgefjell ?

vh fred
Kjartan T.

Jeg er glad for alle kommentarer, takkar og bukkar. Ja, Fred jeg har lagt merke til at du også utnytter dager med skiftende vær og brytende lys, men Børgefjell var feil denne gangen. Bildet er tatt i Hestkjølen (Hartkjølen som mange sier) som blir Lierne nasjonalpark før jul.
Reidun G.

Lys er flott, og med fin natur på toppen blir det vakkert.
Du har nå laget v2 ekstra grå da, der er mye mer å hente der.
Reidun
Jan-Eilert P.

Er det lik fargetone i disse bildene, Kjartan? Ser ut som den er helt ulik. Du sier det er lyset, men er det ikke litt forskjell i hvitbalansen også? ?(Bare spør). Uansett så likte jeg versjon2 meget godt og skjønner at du ville ha samme lysforholdene som i versjon 1. (Selv om jeg syns v1 var i varmeste laget)

helsing fra

Jan-Eilert







Kjartan T.

Nei, jeg må vel innrømme Reidun og Jan-Eilert at versjon 2 er gjort litt kjedeligere enn den trenger å være, det for å understreke ponget.

Se likevel på teltduken, på myrulla i forkant og ikke minst på gresset. Det er klart at her er det lyset som gjør det aller meste. Slik er det i naturen og det er svært viktig å være klar over hvor viktig det korrekte lyset er for et godt bilde.
Avsluttet .

Syns begge bilder er bra. V1 er stemningsfull pga lyset mens V2 gi en spesiell stemning pga menneske og hester som holder på å spise midt i nydlige høstfarger.

Hilsen Jørg
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu