Høst i hagen 7
Utstyr
  • NIKON D5300
  • Sigma 105.0 mm f/2.8
  • Brennvidde105.0mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/400s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger106
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_1126383} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Geir B.
Flott og detaljert bilde av et høstløv. Fint med vanndråpene. Det får det til å se friskere og mer naturlig ut. Litt synd med kuttet i toppen.

MVH

Geir
Geir K.
Flott makro av høstbladet. Den mørke bakgrunnen fremhever motiv godt.

Geir
Keshav N.
Vakkert høstløv med fine farger og vanndråper.
mvh Keshav
Emil C.
Godt gjengitt og eksponert foto av løv med fine vanndråper
Roar K.
Mange å velge mellom denne gang, men ramler ned på denne "røde handa" med gode detaljer og dråper.

Roar
Agnar H.
Mange takk til Geir x 2, Keshav, Emil og Roar for hyggelige kommentarer med gode detaljer og vanndråper.
SveinM M.
Fint bilde fra nærområdet, dette! :)
Bjørnar P.
Spennende motiv som re fint presentert. Rent og ryddig. Ville økt oppskarpingen et hakk.
Litt uheldig kutt oppe. Ville klonet inn litt luft dersom det ikke er noe å gå på i originalbildet.
Agnar H.
Takk til SveinM og Bjørnar for hyggelige kommentarer. Ser det er lite, eller rettere ingen, luft øverst. Original er slik men klart mulig å klone inn litt ekstra.. Har brukt spaken for oppskarping ganske friskt, men kanskje ennå litt mer..
Bjørnar P.
Husk at oppskarpinga bør foretas ETTER nedskaleringa til web-format, da du mister en del skarphet idet du skalerer ned til eksempelvis 1280px i bredden sammenliknet med full oppløsning. Dette bør kompenseres ved ekstra oppskarping. Dette er det siste du bør gjøre før du lagrer bildet som en web-versjon. Ikke overlat denne jobben til foto.no sin automatiske nedskalering, da den ikke skarper opp etter nedskaleringa.
Roar B.
Pent, skarpt, rent og ryddig, blir ofte nevnt under slike bilder, har jeg sett. Men der stopper også interessen for min del. Blir liksom ikke mer enn dette, enn teknikken. Et eller annet levende på bladet kunne f.eks. vært en positiv ting, og skapt en liten fortelling. En "historie" som hadde nok i seg å bære uttrykket videre.
Vel, ikke mye positivt denne gangen, Agnar. Kun et lite motstrømsinnlegg blant alle som nettopp digger slike bilder. Og de er det fortsatt mange av...
Agnar H.
Takk til Bjørnar og Roar for kommentarer. Usikker hva som ligger i Bjørnars kommentar "Husk at oppskarpinga bør foretas ETTER nedskaleringa til web-format". Bilder jeg laster opp på Bildekritikken blir alltid hentet fra en .jpg lagret her eller der, og så blir det som det blir.

Ikke uenig med Roar at bildet ikke er noe fotografisk mesterverk. Dette var ett av flere bilder jeg la ut etter en liten fototur i hagen her en dag. Dette bildet var jeg usikker om jeg skulle legge ut; syntes personlig de jeg har kalt "Høst i hagen 2 og 4" var bedre. De hadde flere fotografiske sider enn kun å være skatp og med fine farger.

Setter pris på kritiske og konstruktive innspill som dette. Det heter jo Bildekritikken :-)
Bjørnar P.
Dersom du har Photoshop, er prosedyren følgende:
- åpne bildet på vanlig måte i full størrelse
-Juster ned størrelsen på bildet (antall pixler, ikke filstørrelsen i antall MB). Dette gjør du i image / image size (engelsk utgave). Der velger du antall pixler på lengste side. Typisk er dette 1280px eller deromkring. Lagre valget.

-Du har nå et bilde som bør ha krympet en god del på skjermen din. Du skal nå justere opp bildet i visning, slik at bildet vises med den skarpheten det får på nett. Det gjør du enklest ved å først velge visning / view til 200%. Da har bildet fått riktig størrelse. Det oppleves etter all sannsynlighet nå som litt uskarpt. Dette skyldes nedskaleringa.

-Gå nå på menyen for oppskarping, og velg smart sharpening. Prøvdeg frem med ulike verdier for mengde og radius. Et greit utgangspunkt er mengde på 100 og radius på 0,8, men valget påvirkes av mange faktorer, så ikke bruk samme verdier ukritisk på alle bilder.

-Når bildet har den skarpheten du ønsker, lagrer du.
Deretter velger du fil - eksport- lagre for web
Velg "optimize menu" øverst til høyre, og sett inn den største verdien web-stedet tillater. For foto.no er det 1024K.

-Lagre bildet.

Du har nå et bilde som er optimalisert for Bildekritikken.

Dersom denne metoden ble for vanskelig å følge, finner du videoer på nett som beskriver det samme.
Agnar H.
Takk til Bjørnar for detaljer oppskrift på maks tilpasning for visning på Bildekritikken. Nå har ikke jeg Photoshop, bruker mest Lightroom. Usikker om disse funksjonene er der, er iallefall ikke benyttet. Men f. eks. standard Windows bildeprogram kan endre bildestørrelse. Kan en variant være å endre størrelse der til f.eks. 1280 px og så i etterkant foreta oppskarping i et egnet program? Her er jeg i ukjent terreng.
Bjørnar P.
Du kan også endre størrelse i Lightroom, og deretter gjøre endring i oppskarping.
Agnar H.
Ja ja, under Export kan størrelse endres. Har aldri benytttet meg av den funksjonen, men ser den er der. Må se mer på dette. Sikkert mange andre også som kunne ha nytte av slik info. Hva med å lage en liten info på dette på Forum? (I den grad de som frekventerer Bildekritikken er innom der..)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu