Nordlys over Haldde I
Verdens første nordlysobservatorium ble etablert på Halddetoppen så tidlig som i 1899 av den unge forskeren - Kristian Birkeland.

Myser du godt kan du se husene på Haldde.

Se også: http://haldde.inord.no
Bildet inngår i albumet After eight - Natt- og nordlysbilder.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-11-13 16:40:44
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D100
  • Nikon Nikon Nikkor AF 50mm f/1.4D
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger339
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_114374} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (11)
Ola B.

Hei Wenche!
Dette ble fantastisk flott. Du er flink. Hvilke data har du her?
Hilsen Ola.
Stine J.

Nydelig nordlysbilde. Kjempeflott! :-)
mvh Stine
Jonny E.

Hei hei Wenche

Fargerikt nordlysbilde det her,
du har fått mye med på 5 s lukker nokka som jo også sier sitt om objektivet.
Blender 4,5 og - 1 eksponeringskomp.....
Skyan e et stort pluss, eg skimte så vidt litt bygning ja.

Ha ei god helg

. JonnyE
Venche J.

Tusen takk for kommentarene til dere begge. :)

Ola; samme data som på forrige bilde. Jeg tror at nordlyset er litt mer intens over fjellet, samt det billyset som kom imot gjør den store lysforskjellen. Ellers så er det jo forbasket med støy som jeg ikke er så glad for, men som jeg nok kunne ungått dersom jeg hadde holdt hodet kalt. :)

Skal nok klare bedre enn dette når jeg får øvd meg nok med dette objektivet.

Wenche.
Roger K.

Hei igjen,
Nydelig dette også. Du har fått mye informasjon fra fjellrekken også. Likte godt det skarpe lyset midt i bilde og utsrålingen fra det. Hm, vilken stjerne har falt ned hos deg?

Ha fortsatt en fin helg

Mvh RK
Frank K.

Hei Wenche!

Flott bilde du har fått til her (men). Tar jeg feil om du opplever bildet blassere på web-browseren. Har oppdaget at mange legger ut bildet sitt med Adobe RGB-fargerom. Dette resulterer i at bildene mister litt av ''sparket'' du ser i PS, med Adobe RGB som Workspace.. Benytt derfor 'Save for web', evt konverter til sRGB, som er fargerommet benyttet på web. Da jeg åpnet bildet i PS opplevde jeg bildet som mer mettet og faktisk nærmere det jeg selv opplevde på kveldshimmelen i går.

Om du har sett diskusjoen http://www.foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=...okmerker=0 så har jeg prøvd meg litt med forskjellige blendere på min 50mm for fotografering i mørke. Ser at du har benyttet blender 4,5, noe som sikkert er en god løsning for deg og objektivet ditt, men gjør noen forsøk med forskjellige blendere og se forskjellen. f 1,4 viste seg som katastrofalt dårlig for mine ''mørkefoto'', men kom frem til at f2,5 og 2,8 viste seg som sylskarp i samme omgivelser. Fokus er også selvfølgelig viktig. Men jeg har opplevd at merket 'Uendelig' på linsen ikke alltid viserer seg som den beste. Lurer også på om dette varierer noe i grad av mørke, i tillegg til valgt blender (Dette kan jeg ikke banne på, men det virker å være slik).. Gjør noen testfoto og øv er min anbefalning iaf. Stå på!
Venche J.

Takk for kommentarene Roger og Frank. :)

Frank, når jeg blir ivrig glemmer jeg de rutinene jeg prøver å indokterinere meg selv med. Glemte å konvertere til sRGB. Forskjellen i fargemetningen er godt synlig.

På nattbilder er det ingen sak å bruke manuell fokusering på dette objektivet. Det gjør jeg konsekvent på nordlysbilder. På det andre objektivet (24-120) var det vanskelig å stille fokus manuelt pga. dårligere lysforhold gjennom okularet. Jeg prøver å stille skarpt etter lyspunkt eller åskammer. Et eller annet som gir en godt referanse på skarpheten i hele bildet. Jeg skal sjekke om uendelig gir skarphet. Mener å huske fra i går at jeg hadde skrudd opp til uendelig, men måtte stille litt ned for å få skikkelig skarphet på lysene inne i Kåfjord. (Dette bildet.)

Jeg prøver meg frem med kortest mulig lukker for ikke å få så voldsomt overmettet nordlys. Det optimale hadde vært å klare å fryse det med et skikkelig nålemønster.

Jeg øver videre. :)

Wenche.
Ketil M.

vakkert, men lurer på om ikke det kunne vært kuttet i bunnet, til over lysene?
Per Harald O.

Dette ble stilig!
V2 best!
Trond E.

Har du satt på noisereduction i menyen?
Er ikke store forskjellen på 200 og 400 iso på D100. Er litt usikker på hvor fargejustert optikken er på 50/1,4 kan faktisk være det som gjør det. Ser dessuten ut som om du har hatt en lite bevegelse på stativet. Ser lysen langs fjorden er litt ovale.
Men, keep it up. Hør med Bjørn Jørgensen om du trenger tips i forbindelse med nordlysfoto.

;)

/Trond
Tom R.

Hei Wenche, har sittet å sett på begge de siste Nordlysbildene dine.
Det kunne ha hvert fine bilder men jeg savner noe her. Skulle ønske at du kunne få fjellene bedre frem her(lysere) at man bare ikke ser konturene fra de. Ellers så er det jo et flott Nordlys med mange fine farger. Kunstlysene gjorde seg godt her, ikke er de forstyrende og ikke er de utbrente så her har du gjort en god jobb. Trudde jeg skulle få se Nordlysbilder fra deg med sigma 20mm? Har du ikke fått den ennu.

Tom:)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu