En sommerfugl
Kålsommerfugl, tror jeg?
Kanskje vingene skulle vært skarpere, men får det ikke til ennå, fordi skal jo samtidig passe på at bakgrunnen ikke blir forstyrrende også. Noen gode råd?

Bildet inngår i albumet Sommerfugler og møll -
Utstyr
  • Nikon D 70
  • Nikon AF Micro Nikkor 105mm 1:2.8 D
  • Blenderf/5.6
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger508
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_118339} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
René N.

Syntes ikke d gjorde så mye om vingene ikke var helt skarpe.
Knall bra bilde spør du meg!

mvh
René
Sveinung J.

Veldig flott makro! Jeg syns heller ikke uskarpheten i vingene gjør noe i dette tilfellet. Ryddig bakgrunn, fin komp. Nydelig fanget.
sj.
Kai Frode G.

Nydelig bilde. Skarpt der det skal være det, at vingene ikke er skarpe gjør ikke noe. Jeg liker måten blomsten er med i bildet på, og den diagonale komposisjonen. Fint med de blå bladene på blomsten, de gir litt mer liv i bildet.
Johan K.

Heisann
Kjempeflott macrobilde dette. Komposisjonen sitter meget godt. Synes i grunn ikke det gjør noe at vingene er litt uskarpe. Men, det hadde sikkert gjort seg om den forreste hadde litt mer skarphet.
Uansett, flott er det

Johan
Baard K.

Syntes dette ble riktig så flott jeg. Skarpt på de riktige stedene. Altså ved øynene frontbena. Dette er nok en kålsommerfugl ja.
Litt usikker om det røde oppe til venstre skaper liv i bildet, eller om det tar oppmerksomheten bort fra sommerfuglen.
Alt i alt, et meget lekkert bilde av en kålsommerfugl.

Med vennlig hilsen

Baard
Christian P.

Syntes at bakgrunnen ikke er dårlig i det hele tatt. Dette er meget fint.
Erlend B.

Dette ble skikkelig bra! Nydelige farger, bakgrunnen var fin og behagelig. Flott fanget.

Erlend
Steinulf L.

Dette var bra. Manlende skarphet i vingenes ytterkant kompenseres av at du har lagt skarpheten på de sentrale elementene i motivet. Fin macro.
Alexander W.

Veldig bra :D


Mvh Alexander Wabakken
Odd Tore S.

Du har i alle fall fått hode og kropp skarp, og farger og eksponering er OK.
Så er det jo opp til deg hva du ønsker.
Ditt valg er det logiske og vanlige.
Mer dybdeskarphet betyr mindre blenderåpning eller annet som også gir større dybdeskarphet og gjerne sjanse for bevegelsesuskarphet. Man får ikke i både pose og sekk.
Et mer krevende og spennende alternativ ville være å flytte fokus, og utnytte linjer og uskarphet. Med digitalkamera vil dette i alle fall ikke føre til økonomisk ruin før du blir fornøyd.
Odd Tore
Nina S.

Florlett og lekkert.
Fin makro. Litt usikker på den rammen.
Mvh Nina
Cristina B.

Takk til dere alle, så hyggelig, at den tross alt ble akseptert. Det gleder meg mye.

Spesielt til deg Odd Tore S: ja , jeg har mye tanker rundt det du beskriver.
Men har liksom fått det for meg, at klarer jeg ikke det ”normale” heller, så må det andre ligge på is. (selv om drømmen er å få insektsbildene vakre og eller spesielle, og ikke bare en beskrivelse av arten)
Faktisk er jeg ganske deppa, fordi jeg ”ikke” har utviklet min evne til å ta bedre insektsbilder ennå. Har nå holdt på i snart 4 mnd, og garantert tatt minst 2000 bilder, og fremdeles har jeg ikke klart det jeg ønsker.
Nevnes tilslutt, at 99 prosent av alle bilder jeg tar går rett i søpla, så uten digitalt kamera kunne jeg ikke drevet med dette.
Kankje det fornuftige hadde vært å ta bilder av andre ting enn insekter også, så får man nye impulser...

Beklager jeg måtte bare få ut tankene...



Birna R.

jeg tenker ikke spesielt på bildet ditt her, mer på ditt siste innlegg. nytteverdien av det som står nedenfor får du vurdere selv.

spiller ingen rolle hva du jobber med, tematisk sett, bare du fokuserer på det som du er opptatt av. og utvikling innenfor et område er ingen lineær, konstant prosess, det vil gå i rykk og napp og av og til baklengs. alt dette er helt normalt i en utvikling innen et fagområde som fotografi. føler du at du ikke får det til, så bare la kameraet ligge inntil trangen melder seg på nytt. i ventetida kan du jo sette ord på hva du opplever som problem, enten ved å skrive det ned, tegne skisser over de bildene du ønsket å ta men ikke fikk til, eller gå inn i diskusjon med utenforstående.

nærbilder behøver alltid et teknisk avslepet grunnlag, det er med andre ord et håndtverk som skal sitte i fingerspissene og i ryggradsrefleksene. men dette grunnlaget gir bare trygghet i at bildet ''sitter'' som det skal, det hjelper intet i den visualiserende prosessen som er nødvendig for at det skal bli *bilder*, ikke ren dokumentasjon på det som tilfeldigvis befant seg foran kameraet ditt på utløseren ble trykket inn.

kikk på andres bilder, les om bilder, på på utstillinger, diskuter bilder med deg selv eller samlivspartner(e), tenk bilder hele tida. før eller senere løsner det nok for deg.
Cristina B.

Tusen takk Bjørn, jeg setter utrolig pris på ditt innlegg til meg.
Jeg velger å ta til meg det at det går i rykk og napp, og av og til noe steg tilbake.
Og jeg fortsetter å lese og se andre sine bilder. Det er klart!
Noen har talent, andre ikke, men alle kan gjøre det bedre. Det er vel egentlig bare ett spørsmål om vilje og tålmodighet, og akseptere at det går i rykk og napp, som du sier.

Jeg diskuterer foto med mine nærmeste, men de synes jo alltid alt jeg gjør er bra, og det er ikke det jeg vil høre hele tiden. Derfor måtte jeg bare slippe ut tankene blant folk som forstår.

Per Harald O.

Liker dette, det er et godt bilde selv om jeg kunne ønsket mere dybdeskarphet!
Dagny L.

Hei

Likte bilde jeg, synes heller ikke det gjr noe med den lille uskarpheten her.
Å ta insektsbilder er ikke enkelt, jeg sliter like mye jeg også, så mist ikke motet. Har du ringblitz? Det hjalp mye hos meg. Men synes at i macro kan det godt være kort skarphetsområde.

Opp med motet og stå på Cristina, å være fotograf er ikke alle gangene like lett.

ønsker deg en fin frjulstid.

Dagny
Cristina B.

Tusen takk til deg Dagny :-)


Ketil K.

Jeg synes du har fått til et meget flott sommerfuglbilde med god balanse mellom dybdeskarphet og bakgrunn. Skarphetsplanet sitter også bra. Bildet har fin luftighet og toner.

Men det er veldig interessant å lese det du skriver om å komme videre, for allerede i utgangspunktet her har du jo fått med deg mange av erfaringene om god makrofotografering. Vi sliter vel alle med det samme, forsøke å få til drømmebildet, men med erfaringen øker vel også selvkritikken. Kan vise til et sommerfuglbilde jeg var noenlunde fornøyd med selv da jeg tok det for snart 2 år siden, se bilde nr. 71873.

Du kan som eksempel på arbeidsform sammenligne med ditt bilde og se om du finner noe som du opplever bedre/dårligere i hvert av bildene, og se om du finner noe å jobbe med ut fra det? Sjekk komposisjon, farger, bakgrunnsbruk etc. og finn forskjeller og sammenhold med egne preferanser. Legg en plan for hvordan du vil ta det ''perfekte'' sommerfuglbilde, lyset du vil ha, hvor du skal ta det, kamerahøyde osv.
Cristina B.

Til KK, har sett på ditt bilde, og det er noe slikt jeg drømmer om.
Jeg vil gjerne, at det skal være enkelt, men allikevel spennende, eller vakkert.
Med enkelt mener jeg, at bakgrunnen er så ren som mulig, slik at insektet kommer enda bedre til sin rette.
I tillegg må en del av blomsten være tilstede, nettopp slik som i ditt bilde, fordi drømmen er at bildet hadde fungert like bra, selv om insektet ”ikke” hadde vært der.
Det med lys er skikkelig vanskelig felt, men riktig utnyttelse av ”naturlig lys” vil naturligvis være med å skille de virkelig bra bildene fra de mer ordinære, f. eks at skyggepartier vil gi bildet mer liv.
Som BR anbefalte i sin kommentar, har jeg tatt en pause fra fotografering. I stedet har jeg gått på kino hver dag. Selv om det er film, så oppleves mange av scenene som bilder, og fører til at man gleder seg enda mer til å begynne å ta bilder igjen.
Du har helt rett, for å lage gode bilder trengs det skikkelig forarbeid, som f. eks en plan og ide, som tvinger en til å tenke mer bevisst når man er ute og tar bilder.

Derfor tusen takk for din kommentar.
Per R. G.

flott sommerfugl skarpheten sitter
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu