Flueblomst
Rotet litt rundt i arkivet og fant fram noen bilder av denne lille orkideen.

Flueblomsten ser ut som gravveps og utsondrer feromoner som kopierer hunninsektets lukter.

Samtidig med blomstringen klekkes gravvepsens hanner. De flyr rundt fra blomst til blomst og er sikker på at de finner en hunn, resultatet blir bestøvning.

Mange har sikkert hørt historien før, men de som ikke har det vil nok forundres over denne vesle og sjeldene planten. Hvordan kan en slik utrolig kopi utvikles?

Flueblomsten finnes bare på noen få områder rundt Oslofjorden, i Salten og på Snåsa - der mine bilder er tatt.

Bildet inngår i albumet - Norsk natur - - Generelle bilder fra naturen rundt om. De fleste bildene er tatt i mine hjemtrakter i Namdalen.
Utstyr
  • Nikon D-70
  • Nikkor 105 mm
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger685
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_152459} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Kjell G.

Jeg må avsløre en brist i mine naturkunnskaper:

Jeg hadde vært engstelig for å bli bitt av disse! - Så man lærer noe hele tiden på fotodottno. Ikke bare om fotografering.

Bra bilder dette, og flott dokumentert!
Ketil K.

Joda, flueblom har jeg funnet her i Osloområdet også, men den er svært sjelden, fredet og finnes som mange orkidéer kun på kalkrik grunn. Fine bilder og bra fortelling. Det takkede bladet inn fra høyre på det midterste bildet er ikke flueblom, (ser mere ut som brunrot) så det ville jeg nok skjøvet litt unna da bildet ble tatt, slik at det ikke blir misforståelse om det.
Kjartan T.

Takk for kommentarer. Enig i at det bladet ble litt uheldig Ketil, det er forrøvrig bare et vanlig bjørkeblad. Fant denne orkideen like ved en veldig liten bjørkebusk.
Fred S.

Heisann: Da kommentaren din dukket opp, kom jeg plutselig på at jeg satt og kikket på flueblomsten din tidlig i morges; skulle til å kommetere den, men så skjer det alltid noe kaotisk når herr og fru Strømme skal på jobb, og hunden skal luftes, mates og helst gjøre fra seg før den plasseres i korga si , og dørene lukkes.... Da er det greiere når en først har kommet seg på jobb; vi lærere har jo en del fritimer, og når en har passert seksti blir det enda et par til.
Så til orkideen din: Hyggelig at du legger den ut, og at du kan ta en pause fra disse spektakulære dyrebildene dine. Kommer ned på jorda en tur da, vet du... har som jeg tror nevnt før sett den et par ganger på Bergsåsen; du finner den etter hva jeg forstår på Finsås; må dit neste forsommer. Helt ''straighte'' bilder, og en veldig fin dokumentasjon på hvorfor blomsten heter det den heter; det er ikke like lett å se flueformen når du finner den ''live''. Komposisjonen, med et blad som muligens forstyrrer litt, er ikke av betydning for meg her; dette er rene artsbilder, og som sådan svært interessante å se for en gammel ''botaniker''. ( Den perioden ( som plantesamler) varte et par år fra 11 åring til 12 åring, men kunnskapene om navn og arter som en rakk å tilegne seg på de to årene sitter som spikret)

vh fred
Jan-Eilert P.

Bra dokumentasjonsfoto på det du beskriver. Evolusjonen har sine løsninger. Dette syns jeg var spennende.

Heldigvis kom det ikke enda et innertierbilde fra deg som står godt aleine ! Vi må få puste litt ut - hehehe.
Kjartan T.

Takk igjen til dere som skriver kommentarer. Fred, det er vel du som er årsaken til at jeg la ut disse bildene. Husker at du nevnte denne orkideen i forbindelse med mitt bilde av Mariskoen.

Jan-Eilert, jeg er glad for at du likte både bilder og historien om flueblomsten. Får prøve å komme tilbake med noe som nærmer seg midten av skyteskiva snart.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu