5. kolonne
Femtekolonne.
Under den kalde krigen ble betegnelsen brukt om kommunister og andre som truet kapitalismens frammarsj. I Norge overvåket sikkerhetspolitiet, godt hjulpet av bossene i AP, alt som rørte seg på venstresiden. Vanlige, hederlige arbeidere som mente at samfunnskaka burde fordeles på en mer rettferdig måte ble mistenkeliggjort, overvåket og svartelista. Noia florerte og alle som var annerledes var potensielle femtekolonister, homser kom på samme indeks som ateister, sosialister og kommunister, spesielt ille var det i guds eget land, USA. I femtiårene ble galskapen absurd, senator McCarthy dro i gang en heksejakt som endte i totalt kaos.

Anbefaler DVD filmen; good night, and good luck.

Med dette bildet prøver jeg å gi min erindring om femtiårene, på fiendebildet som borgerskapet ga disse ”avskylige kloakkrottene”, de som stemte SF, kommunistisk, ja til og med radikale AP velgere ble gruppert som potensielle landsforrædere.
Høyre og Libertas sympatisører hadde egne stay behind grupper, væpna folk som skulle uskadeliggjøre de som lå til venstre for dem. Skjulte våpenlager utenfor myndighetens kontroll fantes på sentrale steder av landet. Hvor det har blitt av dem må gudene vite.
I dag ser Georg W femtekolonnister overalt hvor stater truer USAs tilgang til billig olje, som i Irak. I mitt bilde har han ett par rotter til å bryne seg på,
nyt det
Hilsen
:)Helge

ps; jeg lager alle bildene i mørkt rom på full skjerm.
Står vi framfor en ny kald krig???
Bildet inngår i albumet Sprø innfall - galskap satt i system
Utstyr
  • Nikon D200
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetLag på lag på lag til tonene fra Internasjonalen
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_247827} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (18)
Lars-Anders M.

Meget bra. Liker han i doen best. Du er kunnskapsrik. Liker det jeg ser. Stå på.
L-A M.
Avsluttet .

Meget bra og tankevekkende igjen Helge.
Og Lars-Anders har så rett,du er kunnskapsrik og det er alltid en fryd å lese tekstene dine under bildet.
Og en kan bli ganske skremt av det som skjer i verden idag,bildet ditt er en god illustrasjon.
Som alltid er det dyktig utført og bildet må studeres og ses på lenge.Mange gode elementer og han i doen er bar flott:-)
Hilsen Tone!
Geir F.

Blæh!
Her var det mye kvalmt. Doen er nevnt, og det du har plassert i himmelen virker ikke så mye bedre. Hva er det for noe tro, gir ihvertfall en kvalmende følelse.

Ellers står jo symbolene tett i tett her. Ikke mange steder å slippe unna. Rød mann - div forbudskilt- blokkene stenger veien også - noen som står der oppe og holder oversikt?... tror nok det... da er det bare heisen ned som står igjen- men den er allerede oppptatt - av grønn mann.

Det er et vannvittig klaustrofobisk bilde med sterke politiske undertoner du presenterer for oss her. Du har gått berserk med saksa og gitt oss et bilde i beste Helgekvalitet.

Du leverer bilder utenom det vanlige her på dotten - og det gjør dette nettstedet enda mer fargerikt.

-fløde-
Monika Frisvold V.

Hei Helge

Ja det var litt av ei tolkning... Du skriver at tiden er fra 1950 årene, å da går tankene mine til starten av sentraliseringen i Norge... Der bygdafolket kom strømmene mot byene og blokkene vokste opp som sopp.... doet relaterer jeg også til den tiden da folk fikk innlagt do.... Den røde himmelen får meg til å tenke på den politiske fargen, samt den røde mannen er et ønske fra den borgelige.... Her var det mye å feste seg ved..å jeg liker det jeg ser...
Flink du... mvh monika
Anne Lene B.

Hei Helge
Galskap satt i system, ja det er akkurat det det er!!
Angstfylt og ladet med symbolikk og polistike undertoner i en vanvittig komposisjon, og si meg er det innvoller jeg ser i himmelen? Det vrenger seg innvendig og det var vel også hensikten! Knallsterkt bilde og han lille i doen er jo kostelig og setter en spiss på det hele!!

Ha en fortreffelig kreativ fotohelg!!

Kalde hilsninger fra nord hvor det snør i øyeblikket og våren er satt på vent ;-)

Hilsen Anne Lene
Lars Edvart M.

Hei.
Enda et flott bilde,jeg sitt og studerer alle bildene dine,
det hadde vært flott om du satt det inn i bokform med bilder og tekst.
Det hadde vært en tankevekker for mange.
(Du er meget flink terning kast 5.)
A b f
Lars
Laurberg G.

Ja - Galskab sat i system. Men af hvem. Af statsshefer, politi og militære enheder. Sat i system som kampagner, der får alle til at frygte de skrækkelige terrorister, som det ene øjeblik meddeles døde, for i næste at fomodes endnu i live. Overvågning af os alle. En væltet, beskidt, og mistænkeliggjort verden, hvor kun mistro og had kan trives. Hvor misundelse og nid har førsteprioritet.

Nok er Helge god til at sætte galskab i system på måden han viser galskaben frem. Han overgås dog mangefold af den opfindsomhed, der udvises af de magthavere der ejer og distribuerer verden, og som egoistisk kun satser på egen fordel. De ejere der ser deres fordel i opretholdelse af frygt, fremmedhad og racisme. David mod Goliat. Men hurrah for Goliat alias Helge Rudschinat Grønli .

mvh. lau
Laurberg G.

Rettelse: Sidste linie skulle være: ''Men hurrah for David alias Helge Rudschinat Grønli.''

beklager denne alvorlige fejl :-(
Avsluttet .

Hei Helge..

Ja her har du satt mange tanker & minner i sving med din innledende tekst. Selv er jeg ikke så gammel at jeg husker noe fra 50 tallet. Men mye av det du referer til i teksten opplevde jeg selv på slutten av 70 talllet. Herunder telefon overvåking, skepsis når jeg besøkte DDR osv...Jeg vil se ''mappa mi'', hadde nok også vært et utfordrende prosjekt til den innledende teksten din. Noe å tenke på, til neste fredag..?

Men til bilde ditt:
Har allerede nevnt teksten. Bildet får en ny dimmensjon med teksten som gjør at bildet kommer til sin rette. Blokkene og andre symboler som du har lagt til kommer også til sin rett. Men jeg savner flere symboler som jeg tror ville forsterket ditt bilde, herunder sigd & hammer, rødt vaiende flagg, Lenin ispedd med det amerikanske flagg. Det er jo mine tanker og du har laget bildet ut i fra dine tanker, må være forsiktig med kritikken fremover...ler

Men Helge, du er en kreativ & kunnskapsrik mann, noe jeg og sikkert de fleste setter stor pris på.

Fortsett med det gode arbeidet ditt....

Bolsjevik hilsen
Arne :-)
Ruth S.

Hurraaaa! De sterke fargene,og ''kaos med kontroll'' er helt nydelig!

God helg .-)

-ruth-
Anders R.

Hej Helge

Ja, det här blir väldigt spännande för mig, framförallt när texten ger sitt understöd till bilden! Mycket för att bild och text talar till min politiskt intresserade sida. I vår värld finns det alltid de som jagar och de som jagas, alltid de som anser sig ha rätt och anser att de därigenom har skäl att bete sig hursomhelst. Den absurda galenskap som pågick i världen och framförallt guds land i väst under 50, 60 och 70 talet visste inga gränser. På andra sidan fanns en motpol som inte visste gränser på det hållet heller. Skillnaden är att en av sidorna insåg sin galenskap och eftersträvade neutralisering medans den andra sidan bara låter galenskapen accellerera.....

När en bild tillsammans med ett kort stycke text sätter igång så många tankar och funderingar i mig(vilket många av dina kreationer gör), kan jag inte (med min ring kunskap) ge den ett annat omdöme än mycket bra!

Mvh
Anders
Stein Oleiv B.

du er så flink med fargene.. som i mange andre av bildene i serien, har du brukt akkuratt riktig bakgrunn til motivene i bildet. dassen er jo skamtøff, som mr. lam har nevnt, men og alle skilta er med å få fram et uttrykk her. kontrastene mellom maska og syden hatten blir til sammen nesten komisk. veldig tøft! maska er jo igjen et kjent motiv fra andre bilder av deg, og det er heller ikke det eneste som setter et stort helge preg over det. det er helheten, fargene, den perfeksjonistisje klippinga, ideen og kompen som skriker ut helge ved dette bilde. fortsett slik.
Helge R.

Tusen takk til dere som studerer galskapen og kommenterer de skjeive fantasiene mine.
Bakgrunnen er slik det ser ut inne i et elghode etter at jegeren har sagd av hornene over pannebrasken.
I vår sivieliserte hverdag høres det guffent ut, men mennesker har tross alt levd mesteparten av sin historie i pakt med naturen, høstet av den frukter og gitt liv til nye generasjoner med jegere.
I dag jager vi etter selve jordgudinnen, vi overmanner henne med giftig røyk, drepende kloak, i tillegg formerer vi oss som fluer, snart er det 6,5 milliarder mennesker som vil ha egen bil, hus med utsikt, pizza i frysen.
I dag er framtiden dyster, hvert femtende minutt utrydder vi en art her på jorden, det blir noen tusen etter hvert. Vi oppfører oss som de simpleste voldsmenn, jorden blir ranet, voldtatt, det er ikke måte på hvilke lidelser vi utesetter henne for.
Når økosystemet bryter sammen rammer det oss hardt, milliarder av mennesker begynner å vandre. Det samme skjedde etter romerikes fall for snart totusen år siden. Vi vil få en sosial Darwinisme hvor bare de sterkeste stammene har mulighet for å overleve.
I slike tider dukker 5. kolonnistene opp, fiendens lytteposter, ryktespredere, mennesker som gjør alt for skape missmot og hat i befolkningen.
Dette er tankene bak bruken av elghaue som bakgrunn.
Bygningen er fra en serie gatefoto med sigma 12 - 24.
Skiltene har jeg brukt tidligere, men som alltid lar de seg resirkulere, de dukker jo til stadighet opp både her og der.
Dassen driter jeg i.
Den nærmeste fyren kom fra en serie hvor jeg prøvde å være lit kul, jazza type, kjørte gammal swing på anlegget. Arbeidstitelen på bildet var ''play it again Sam''.
Det var først da jeg fikk på plass himmelen at fargene begynte å komme fram, er fornøyd med den spygrønne fargen på bygningen, undskyld uttrykkene, synes bare det beskriver stemningen i bildet.

Det begynner å bli litt bilder så dersom noen er interesert i en utstilling er jeg ledig på torget.
Ha en flott kveld og nok en gang stor takk, hilsen
:)Helge

John Andre A.

må jo si at dine bilder har en tendens til å vekke oppmerksomhet, og i positiv forstand!
dine bilder er ikke bare bilder, men historier viklet inn i historikk!
dette verdsettes og det er alltid en fryd og spenning involvert i dette.
igjen leverer du noe som får ditt føljetong, meg inkludert, til å stusse, vurdere, reflektere, lese og ikke minst kommentere:-)!
utstilling?? helt klart!
jeg kommer!
:-)

John
Stein Oleiv B.

utstiling, definitivt! du kommer til å gjøre det bra og:)
måtte bare komme innom igjen og si jeg er imponert over hvor mye arbeid og tanker som ligger bak bilde. hvis det er til noen inspirasjon, så er du en av yndlingsfototgrafene mine:) leste en kommentar fra noen om dimensjon... det er det du skaper, du skaper den 4.dimensjon! veldig tøft.
Wenche J.

Hei Helge
Har vaert innom bildet ditt flere ganger og jeg finner stadig nye detaljer. Blir ikke lei av aa se paa det. Himmelen er jo et kapitel for seg selv:):):)
Jeg haaper at jeg er tilbake i Norge naar du skal ha utstilling. Jeg kommer, helt klart:):):)
Mvh Wenche
Maja H.

Hei Helge!

Må bare hive meg på her og si at jeg digger stilen din. Du legger virkelig arbeid og mening i bildene dine. Herlig galskap! Gi oss mer :-)

Mvh Maja
Unni F.

Her er også det meste sagt. Dette er bare utrolig Helge! Bildet er så symbolmettet at man nesten kan gå seg vill i det. Teksten din understreker det meste og tilsammen skaper det hele et tankemylder...jeg må nok se på det flere ganger. Husker heller ikke 50-åra men 70-åra....og ser jo med forskrekkelse på hvor mye gammeldags tankegods som gror opp og får livsvilkår hos yngre folk idag.
Har sett på alle bildene dine nå. Når kommer ustillingen, og hvor?? Reserver meg en billett....
Han i doen er sjarmerende...og for meg blir han det lille humoristiske elementet i et bilde som egentlig kaller på stort alvor.
Hilsen Unni
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu