Måne over Dalaklumpen
Månnen ble så liten med en vidvinkel at den ble avfotografert med en 210 mm og satt inn i bildet... Men det ble ganske likt det jeg så med egne øyne. Juks?
Bildet inngår i albumet - Norsk natur - - Generelle bilder fra naturen rundt om. De fleste bildene er tatt i mine hjemtrakter i Namdalen.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-12-28 16:46:32
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-12-29 20:28:16
    Versjon #3
Utstyr
  • Nikon D-70
  • Nikkor 18-35 mm AF-D
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger1284
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_120643} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Rune L.

Et stilig bilde, men la merke til den unaturlige store månen. Kunne no ha vore en tanke mindre, men det e no mi meining. Ellers heilt perfekt...

Ha en fortsatt fin jul :-)
Yvonne Anita R.

Et flott bilde, men tror litt mere kontrast ville gjort seg.
Steinulf L.

Vellaget manipulasjon.
Avsluttet .

V2 var best, men med mer kontrast, og et utsnitt som kutter vekk den nederste delen, så tror jeg du virkelig har et godt bilde!
Kjartan T.

Takk for tilbakemeldinger. Liker selv ikke stemninga i bildet når jeg legger på mer kontrast her, den duse vinter/aften mykheten forsvinner da. Utrykket blir liksom ikke mitt og ikke hva jeg opplevde.

Tar jeg bort nederste del så mener jeg at alt for mye av dybden forsvinner i dette, men takk for deres syn og forfekt det gjerne gjennom egne bilder. Det er alltid nyttig å høre hva andre mener og tenker.
Avsluttet .

Er absolutt ikke juks dette! Tvert om, det er jo slik vi opplever månen. Versjon 2 er nok mest realistisk.

Pen vinterstemning, og er enig angående dybden, som jeg også tror du mister ved å kutte bort nederste del av bildet.

Godt jobba nok en gang, Kjartan.

MvH Stian Håpnes
Øyvind A.

Nja, spørsmålet om juks eller ikke er ikke så interessant synes jeg. Men om bildet framstår troverdig eller ikke kan jo være interessant.

For en betrakter som ikke er så dreven innen foto vil sikkert dette kunne slukes rått. Men et trent øye ser lett at det skurrer i den forstand at en så stor måne ikke passer sammen med et landskap i vidvinkelperspektiv.

Videre er jeg usikker på hvilken retning sollyset faller inn fra, men det kan se ut som det kommer fra høyre (?). I såfall er månen i feil fase.

Forøvrig synes jeg det er et pent stemningsbilde og kunne godt tenkt meg å se det uten innmanipulert måne også.

Ø.
Birna R.

Perspektiv er merkverdige greier og vi bedømmer det som riktig om proporsjonene oppfattes ''riktig''. Her er månen altfor stor (begge versjoner) og det blir et iøynefallende stilbrudd. Den innkopierte pseudospeilingen av månen i vannet gjør ikke saken bedre, snarere tvertimot (fritt etter Darwin P.).

Forgrunnen er dominerende stor og temmelig tom innholdsmessig, du kunne i alle fall ha unngått buskaset helt til høyre. Den dominante forgrunnen ''låser'' bildets dybde i de nforstand at vi tvinges til å tenke på et relativt bratt perspektiv, slik at proporsjonene avtar raskt innover i bildet. Nettopp derfor oppfattes månen som et kraftig proprosjonalt stilbrudd og ender som påfallende ''påklistret''. Lysretningen ser heller ikke ut til å stemme i forhold til landskapet.

Så til spørsmålet om hvordan man skal få til en mer naturtro, ''harvest moon''. Nøkkelen her ligger i perspektivisk kontroll. Forgrunnen må være liten/fraværende, evt. at mellomgrunnen dominerer, slik at perspektivet oppfattes ''flatt''. da tåler vi å se en kjempestor måne fordi vi mangler muligheten til å se proporsjonene og derfor heller ikke kan se avstander (=dybde) like lett. Enklest er å ta landskapet med en kort tele (85 - 135) og månen med 300- 500 mm optikk.
Erling K.

Flott vinterbilde! Fint lys. Likte versjon 2 best. Er månen på denne versjonen den orginale, (tatt med vidvinkelen) eller er den også kopiert inn?

Fortsatt god jul til deg.

Mvh Erling.
Per Harald O.

Liker dette, smaken er som baken...todelt!
Du skildrer en vakker naturstemning, funker fint med begge versjoner, selv om jeg foretrekker v1.
Ang. juks, det er ikke så interessant, å fotografere betyr vel å tegne med lys...det har du klart fint!
God jul;)
Kjartan T.

Takk til dere alle for gode tilbakemeldinger, månen her er både speilvendt og i feil fase så den som kikker godt finner mange feil. I versjon 2 har jeg bare forminsket den litt i Photoshop.

Bjørn R, du skriver gode og konstruktive kommentarer... Stor takk!
Stig B.

Interessante og lærerike kommentarer på dette bildet.

For meg ble nok månen oppfattet som litt for stor i begge tilfeller, men likte egentlig komposisjonen, og lyset i bildet.

Mvh Stig
Jóhann Á.

Hei Kjartan!
Har nok ikke helt sansen for gigantmånen, men v3 syns jeg står seg godt.
Ivar B.

ganske vakre og stemmningsfulle bilder.
likte aller best v2.
vakkert
Per Ove H.

Stilig bilde - bra manipulert. Er enig med de fleste her at v2 er best, men hadde likt hvis v1 hadde vært reell :)
Flott!!
Øyvind A.

Jeg liker v3 bedre ja. Ikke bare pga månen (eller rettere sagt fraværet av måne). Beskjæringen på h. side er vellykket og det ble bedre med mer trøkk i fargene. Men jeg liker ikke beskjæringen nede.
Ø.
Kjartan T.

Takk igjen folkens, morsomt med så mange med forskjellig syn på bildene. Har satt klokka på 05.00. I morgen tester jeg ørna for første gang denne vinteren. God natt!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu