Sjelden, og Norges vakreste ville.
Hvert år på denne tiden drar jeg på ''pilgrimsferd'' til selve flora.dronningen, Mariskoen. I fjor bommet jeg, i dag fant jeg den. Norges flotteste orkide, og etter min mening også den vakreste av våre ville planter. Dessuten en sjeldenhet. ''Mine'' vokser på Snåsa.
Utstyr
  • Nikon cp 5700
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger506
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_91718} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (34)
Grethe B.
Flott macrobilde av vakker og sjelden blomst! Gratulerer! Fint med den nøytrale blå bakgrunnen. (et buksebein eller?:-) )
Bra fangst, du har all grunn til og være fornøyd!

mvh
gt
Fred S.
Bakgrunnen er sekken min, Grethe, for anledningen blå. (Den er egentlig mer grønn)

vh fred
Kurt S.
Hei. Nydelig plante.
Har sett den i Junkerdalsura, men ellers er den ganske sjelden etter hva jeg vet.
Skarpheten sitter som den skal, herlige farger og den blå bakgrunnen ble bare knallflott.
mvh Kurt
Terje M.
hei fred strømme.jøss den var flott!!! men hva har du brukt som bakgrunn? kansje den syntes lit mye. men et rent fint bilde. o.b.s skal ut å fotorafere marisko i morgen. m.v.h. terje mj.
Fred S.
Innom igjen, før jeg tar middagskvil på verandaen: Takk for kommentarer . Kurt: Den er vel mest å finne nordpå. ja. Har også sett den i Junkerdalsura, og fant den også i Beiarn en gang i henfarne tider da jeg jobbet et år som lærer der. Hvor den eventuelt finnes lenger sør har jeg ikke peiling på, kunne ha vært interessant å høre hvis andre kjenner den.
I samme området i Snåsa vokser en enda mer sjelden orkide, Flueblomsten. Fant et par eksemplarer for to år siden, ingen i dag, men i motsetning til Mariskoen ( ellr Fruesko) er den liten og temmelig fargeløs.


vh fred
Jarle A.
Nydelig blomst og fint bilde. Gratulerer.
Jarle
Odd Tore S.
Hei, Fred!
Flott blomst, flott macrobilde og mye interessant informasjon. Litt større avstand til sekken hadde gjort seg.
Jeg kan ikke huske å ha sett marisko, men nå er jeg bevisstgjort.
MVH
Odd Tore
Kristian S.
Utrolig bra!

KES
Per R. G.
veldig bra
Torbjørn S.
Bra skarphet og god komposisjon. Liktere fargene både motiv og bakgrunn godt. Bra!

TS
John-Tore G.
Jah Da ble jeg jo litt klokere i dag også. Man lever så lenge man lærer! Vakker blomst. Jeg likte linjene godt her, da spesielt det som skjer rundt midten av bildet. Ellers teknisk har jeg ''ikkeno'' å tilføye. Superb ;-)
P.S Takk for kommentar på mitt siste bilde. Sjekk mitt nest siste hvis du har lyst på en god latter ;-))
Mvh John-Tore
Wigdis W.
Knallbilde!
Knut L.
Skarpt og fint bilde av snodig blomst - ''blomsterrikets pelikan'' - :-). Med all mulig respekt for Norges vakreste orkide; - den så bare sånn ut i profil ved første øyekast, og pelikanen er jo også spesiell. Spennende dette at den fins (bare?) i Nord-Norge, eller er sjelden, da, iflg. gt.

Hvorom allting er; - fint makrobilde.

mvh
Knut
(ikkebotaniker)
Marianne M.
Hallo Fred

Sjeldent vakker ja.....,og nå snakker jeg ikke om den blå(grønne) ryggsekken din. Fargene er sterke og klare,og blomsten vakker og spennende.
Er enig med Odd Tore at du kunne hatt litt større avstand til sekken,slik at det ikke gikk an å se strukturen i den...
Ellers,imponert over macroferdigheten din ;-}

Mvh Marianne
Fred S.
Takk for nye kommentarer: Har lurkikket i floraen, og der står det at den finnes på østlandet, og ellers fra Nordmøre til Finnmark. Floraen bekrefter imidlertid at den er sjelden. Og pelikanpreget ? Joda, kan ikke nekte for det, men å se denne ''live'' er en åpenbaring.
Skal gå med på at sekken blitt for nær, ser mønsteret i den, men bortsett fra det skal jeg sannelig bruke den ved andre anledninger i fall jeg skulle finne på å ta flere macrobilder.

vh fred
Tom E. F.
En ren og skjær nytelse dette, Fred!
(Til deg og andre florainteresserte: Sjekk ut sidene til Norsk Botanisk Forening - de er glade for å motta bilder, og slike som dette burde etter min mening godt kunne komme inn. En får ikke noen form for vederlag, men så er det jo dette med undervisning, dokumentasjon og ikke minst det å ta vare på floraen for etterkommerne. Nettadressen til plantefotoarkivet gjemmer seg <a href=''http://www.toyen.uio.no/botanisk/nbf/plantefoto/index-alf....htm''> HER</a>.)
mvh Tom
Marit E.
Hei Fred

Vakker blomst, det har du jammen meg rett i.
Flotte farger på både blomst og sekk, sekken litt lenger unna neste gang!

Tror jeg har sett blomsten på ei øy i Drammensfjorden.

vh
Marit
Ketil M.
Vakkert bortsett fra bakgrunen er for synlig
Ragnar W.
Dette var jo fryktelig skarpt og fint da, Fred!

Fine farger også, men jeg er litt usikker på komp'en. Ville nok hatt blomsten litt mindre midtstillt. Kanskje litt mer luft til høyre og nede hadde gjort susen?

Ryggsekken var en utmerket bakgrunn!

/Ragnar
Liv Anette T.
Utrolig vakkert........
Klare farger og skarpt så det holder.

Mvh Anette

Ps Fin å få en adr. til et plantefloraarkiv av T.E.F.
Fred S.
Takk igjen: Skal kikke på den linken, Tom. Riktignok er interessen min for sjeldne planter større enn den jeg har for macrofotografering, men jeg har en liten drøm om å komme meg på Solvågstind i Saltdalen i sommer. Toppen ligger ovenfor Junkerdalsura, og også dette området er utrolig rikt på spesielle fjellplanter jeg har lyst å fotografere. Linken kan i så fall være god å ha.
Spekulerte litt på midtstillingen, Ragnar, men fant ut at den er til å leve med. Har tidligere i dag kommentert et tilsvarende bilde på fotosidan.se, der jeg selv påpekte at blomsten kanskje var for midtstilt; fotografen spurte meg hvorfor, og jeg ble i grunn svar skyldig. Kanskje henger en seg for mye opp i komposisjonsmessige konvensjoner enkelte ganger.

vh fred
Kristoffer R.
Dette var lekkert! Et motiv du har ventet tålmodig på og som du har utnyttet til fulle.
Jóhann Á.
Hei Fred!
Er ikke så ofte innom, men må jo se hva dere holder på med! Snåsa, ja! Fin natur og dette er vel kommune symbolet. Flotte farger og presentasjon av blomsten. Tross skarpt sollys? har du greid å beholde skygger og høylys godt sammen. Og skarpt er det så det holder. Alle skryter av sekken, men der er jeg ikke enig. Liker ikke den skarpte blåfargen og slettes ikke at stoffet vises så godt. Får nesten følelsen av at du ha tatt med blomsten hjem i stua! (nå var jeg slem ;o)) Hadde den vært mere ut av fokus hadde det nokk vært bedre, men jeg har fortsatt problemer med fargen. Ellers et fint bilde i blomstersamlingen din, Fred!!!
Fred S.
Takker: Hei Johann ! Er du så opptatt med formannsvervet i fotoklubben at du ikke har tid til å fotografere ? På tide med bilder fra deg igjen nå.
Må vel kommentere kommentaren din litt: Ganske riktig skarpt sollys, ja, samme været på Snåsa som i Overhalla, og, regner jeg med, Namsos. Den egentlige grunnen til at sekken ble brukt var faktisk at jeg ikke klarte å fokusere i ''macro mode'' med coolpixen. (Jeg hører til de primitive som lar alt gå på auto). Fant ut at det var for mange forstyrrende elementer i bakgrunnen; plasserte sekken der, og det hele løste seg, uten at jeg vet hvorfor. Men det kan vel kanskje ha sammenheng med at bakgrunnen ble jevnere. Sola stod høyt, dette var ca, kl 12, og jeg skygget med venste hånd. Det ga brukbare resultater på 3-4 bilder.
Blåfargen ? Sekken min er som jeg skriver lenger opp mer grønn enn blå. Nå er det jo ingen hemmelighet at jeg også har sans for autolevels. Av og til gir den kommandoen uventede resultater, og her gjorde den sekken mer blå enn grønn, uten at blomsten ble særlig forandret, og jeg liker nå engang blått bedre enn grønt.. Ellers synes jeg ikke du er slem, Johann. Tanken om å ta med seg fredete planter fra Bergsåsen har nok dukket opp i manges hoder, også mitt. Jeg er litt småkriminell i tankegangen, men lar det stort sett bli der- altså i tankene.

vh fred
Inge-Martin F.
Dette er eit motiv som er litt''rotete''i utgangspunktet av botaniske årsaker,derfor lurt å gjere bakgrunnen så rein som mulig med ein ryggsekk i tilegg til att den og sjermer for eventuel vind,att den og hadde andre effekter i forhold til kamera er jo flott og.
Personlig ville eg kansje prøvd å fått''meir luft''i overkant av blomen komposisjonen hadde iallefall tålt det.

(Det att stoffet synes kan jo og tenkes er ein rein tilfeldighet av den som sette den der også.)?

Bilde er prega av flott reine farger som ikkje glir i samen i kvar andre,eller bakgrunn og forgrunn.
Skarpheten er framifrå god og det i ein svært stor del av motive må sei att dette,tros alt eit av dei beste macro bilde eg har sett på lenge.
Mvh. I.M.F
Marina R.
Berre lekker...
Tenker liksom ikke på at det finnes så eksotiske planter i Norge, men så er det jo ikke så ofte men ser dem heller..
Flott fanget, og sekken funker fint som bakgrunn.

Marina
Karianne H.
Nydelig blomst som ikke jeg kan huske å ha sett. Bildet er skarpt og fint og som Marina skriver; Berre lekker!!
Vakkert bilde med flott bakgrunn...

Karianne :-)
Brita Helen E.
Et nært,vakkert og sylskarpt bilde med lekre farger... :)
Fin bakgrunn... Bra,som vanlig:)

Mvh Brita...
Anniken S.
Dette var helt klart noe utenom det vanlige.
Tror aldri jeg har sett en slik plante før. Orkidé...hmmm...nei, den finnes i allefall ikke på mine trakter.
Bilde er av god kvalitet. Du har fått med mange detaljer og bilde er klart og godt. Liker den blå bakgrunnen (sekken din).
Liker faktisk strukturen som er akuratt passe tiltrekkende.
Stig B.
Flott blomst presentert på en bra måte. Bra skarphetsområde, fine farger.

Mvh Stig
Fred S.
Takk til de seks siste også !

vh fred
Hans-Einar O.
Heisann, Fred!
Seint inne etter en litt lengre pause, men håper å komme i farta igjen....
Vakker og spesiell blomst du har fanget her.
Utrolig bra skarphet og fargemetning og sekken fungerer bra som bakgrunn, synes nå jeg.
mvh Hans
Venche J.
Veldig vakker blomst fremstilt på en utmerket måte. Jeg har aldri sett denne før.

Takk for tipset med bakgrunn, det er noe å ta med seg på veien når jeg igjen skal krype ned i gresset og forsøke meg på makro. :)

Wenche.
Caroline L.
Super bra utført

Caroline
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu