Varsle Foto.no
Erfaringer
Jomar H.
Konstruksjon:
Pris/ytelse:
Kjøpte kameraet nytt ved et innfall i 1985. Ble i mange år liggende lite brukt, men etter jeg er kommet til skjels år og alder, har jeg funnet det frem igjen og begynt å ta det i bruk til Sort/hvitt bilder. Negativene dette kameraet gir er en sann fornøyelse å arbeide med.

Kameraet er et av de siste kameraene som kom ut i Mamias C330/C220 serier. Dette er et helt manuelt to-øyd speilreflekskamerer uten innebygget lysmåler. Det som skiller Mamiyas TLR-kameraer fra andre er at de ble bygget for utskiftbar optikk. I alt ble det tilbudt 7 objektiver i området 55mm til 250mm + et godt utvalg i alternative søkere etc.

C220F tar 120 og 220 film og gir format 6 x 6.
Kamerahuset er meget solid bygget og regnes for å være tyngre og ''mindre elegant'' enn f.eks. Rolliflex.

Objektivene er doble, med en søkerlinse øverst og en opptakslinse under. Hvert objektiv har innebygget melkanisk sentrallukker med lukkertider 2 - 1/500sek. Objektivene monteres på en belg foran på kamerahuset og fokusering skjer ved belgutrekk som styres med fokuseringshjul på begge sider av kamerahuset. Systemet gir meget god nærgrense. For å utnytte dette bør en imidlertid ha en ''paramender'' for å korrigere for paralax. Objektivene har blitzkontakt X og B. På grunn av sentrallukkeren oppnås synkroniseringshastighet 1/500 sek. Dette gjør kameraet særlig godt egnet til utendørs portrettfotogrsafering med blitz. Optikken er forøvrig kjent for å være meget skarp.
I motsetning til C33/330 må lukker på C220 spennes manuelt før bildet kan tas. Kamerahuset er ellers enkelt i bruk og har alle muligheter for kreativ fotografering.

Fordeler:
Ikke bevegelig speil gir mindre kamararystelse
Utskiftbar optikk, med anerkjent kvalitet, såvel mekanisk som optisk.
I tilleg tilbys også en mengde tillegsutsyr som gjør kameraet til noe mer enn et ''prøv mellomformat'' kamera.
1/500 sek. blitzsynk.
God nærgrense (kan bare utnyttes med paramender)
Meget robust bygget, uavhengig av batteri
Stort utvalg av brukt utstyr til meget hyggelige priser, spesiellt i USA, men sporadisk også på Foto.no. Kameraet regnes blant flere å rangere aller høyet på listen ''Value for money''
Paralaks (TLR-kamerats natur)
Noe tungt i forhold til enklere TLR-kameraer (med fast opptikk)
Ikke utskiftbart filmmagasin
Absolutt å anbefale for den som vil komme i gang med mellomformat med etrelativt beskjedent budsjet.
Topp kvalitet og stort utvalg av utstyr til rimelige priser gjør dette til et første valg hvis du tenker ''value for money''
Disse karakterene kan jeg trygt stå for, både ut fra egne og andres erfaringer
Varsle Foto.no
Åpne uskalert versjon i eget vindu